ELEGIAN SOVITTAMISESTA / ON ARRANGING THE ELEGIA COLLECTION
ELEGIA -kokoelman sovituksissa tavoitteena on ollut löytää harpulle luonteva soittotapa seuraten kuitenkin uskollisesti alkuperäistä sävellystä. Joidenkin teosten sävellaji on vaihdettu harpulle sopivammaksi pedaalinvaihto-ongelmien vuoksi. Teosten fraseerausmerkinnät, kaaret, artikulaatiot ja soinnutukset on säilytetty sellaisina, kuin säveltäjät ne alun perin pianolle kirjoittivat. Muutama dynamiikan muutos tai lisäys on tehty. Joidenkin sävellysten nuottikuvasta on tehty selkeämpi lukea. Sormitukset, pedaalimerkinnät ja tekniset merkintätavat ovat ehdotuksia näiden kappaleiden opiskelun helpottamiseksi.
On Arranging Elegia Collection for the Harp:
In the arrangements the goal has been to find a natural way to play these pieces on harp, still loyally following the original composition. A few pieces have been transposed from their original key due to problems in pedal changes. Phrasing indications, ties, articulations and voicings have been left as the composers originally wrote them for the piano. A few dynamic changes or additions have been made. Some compositions have been written in a more readable way. Fingerings, pedal markings and technical notations are suggestions for easing studying of these pieces.
Aloittaessani yli 20 vuotta kestäneen ELEGIA -projektini menin usein ennen kesälomalle lähtöä Musiikki Fazerille ja levykauppa Fugaan ostamaan paljon levyjä ja pianonuotteja kuunneltaviksi ja kokeiltaviksi. Nuoteissa tuli paljon harpulle sopimattomia hutiostoksia. Kirjastoa käytin vähemmän, koska nuotit olisi pitänyt kopioida ennen sovitusmerkintöjen tekemistä- ja tykkään soittaa alkuperäisistä nuoteista. Se on reilua myös tekijöitä ja kustantajia kohtaan!
Yksi perheeni kesien suosikkilevy oli Oskar Merikannon kauneimmat / Best of Oskar Merikanto (Finlandia 500432). Siltä löytyi harpulle sopivia soolokappaleita sekä lauluja, joiden säestyksiä olen harpulle sovittanut. Myöhemmin olen nauttinut myös Spotifyn, Naxoksen ja YouTuben musiikkitarjonnasta.
Vuosien varrella ystäväni Kari Vehmanen, nuottigraafikko, säveltäjä, fagotisti ja harpisti, kirjoitti sovituksiani puhtaaksi ja antoi minulle monia arvokkaita vinkkejä ja ideoita sovituksiin ja kommentoi kappalevalintoja. Kari rohkaisi minua ottamaan enemmän vapauksia sovittamisessa, kun olin yrittänyt pysyä liiankin kiltisti tiukasti alkuperäisessä pianotekstuurissa.
Kari Vehmanen on ehdotuksestani tehnyt harpulle hienoja sovituksia, joita on sittemmin julkaistu Ranskassa (Edition Lemoine) Astor Piazzolla: Tangon historia huilulle ja harpulle, sekä Englannissa Debussy: Petite Suite kahdelle huilulle ja kahdelle harpulle. Kari on myös säveltänyt harpulle äitini muistokonserttiin Fantasian On suuri sun rantas autius -teemaan ja Variaatioita Läksin minä kesäyönä käymään -teemasta. Kanteleyhtye Käenpiioille Kari on säveltänyt vaikuttavan Fantasian karjalaisten kansansävelmien teemoista.
Harpisti Fabrice Pierre piti Helsingissä kaupunginorkesterin ja Kansallisoopperan orkesterin harpisteille mestarikurssin vuonna 2010 ja soitti läpi sovituksiani ja antoi hyviä ideoita sormituksiin. Harpisti Lily-Marlene Puusepp auttoi minua ratkaisemaan sovituksissa eteen tulleita ongelmia ja kannusti eteenpäin kun uupumus projektiin meinasi yllättää. Kiitokset Kari, Fabrice ja Lily!
Syksyllä 2014 aloin vakavasti suunnitella sovitusten viimeistelyä levyä ja nuottikokelmaa varten. Budjettiini tuli heti iso lovi, kun tammikuussa 2015 kultaharppuni pedaalit alkoivat pitää klik-ääntä ja kävi heti selväksi, ettei sillä voisi soittaa levyn äänityksiä ilman koneiston remonttia. Vihdoin jouluna 2015 aloin tarkemmin suunnitella aikataulua sekä opetella uuden iPad Pron, Apple Pencil -kynän ja ForScore -ohjelman käyttämistä. RSO:n pianisti Jouko Laivuori ja sellisti Jukka Rautasalo kokeneina iPadin käyttäjinä innostivat ja opastivat minut alkuun. Helmikuussa 2016 olin urakoinut jo lähes koko ELEGIA -ohjelmiston merkintöineen iPadille ja kysyin HKO:n pasunisti kollegaltani Anu Fagerströmiltä ryhtyisikö hän puhtaaksikirjoittamaan nuotteja tietokoneella. Anu oli kirjoittanut puhtaaksi jo aiemmin minulle muutamia orkesterissa eteen tulleita suttuisia, virheitä täynnä olevia tai väärässä sävellajissa olleita harppustemmoja ja pelastanut useamman konsertin tai levytyksen.
Anu ryhtyi töihin ja levytykseen mennessä toukokuussa 2016 puolet eli hankalimmin luettavat kappaleet olivat valmiina. Kesälomansa alussa hän oli kirjoittanut valmiiksi loputkin kappaleet, mutta armollisesti lähetti ne vasta syyskauden alussa, jotta minä saisin pitää pienen loman harpusta ja ELEGIA -nuottien tarkistamisesta. Hyppelehtiviä nuottikirppuja ja merkintöjä laittelimme kuntoon syksyllä ja viimeiset tarkastukset ja viilaukset teimme helmikuun 2017 alussa. Anun työmäärä oli valtava ja välillä pikkutarkat toiveeni olivat mahdottomia toteuttaa, mutta jokaiseen ongelmaan löytyi ratkaisu kuitenkin. Sivunkäännöt ovat harpistille usein hankalia ja häiritseviä, mutta niitä on mahdotonta välttää. Nuottivihkossa yritämme helpottaa tilannetta mukaan liitettävillä valmiilla sivunkääntökopioilla.
Anulle urakasta suuri kiitos!

Anu Fagerström kokoaa ELEGIAN koekappaletta esiteltäväksi kantelepedagogisessa seminaarissa syksyllä 2016.